Hans Truijen aan het werk
schildering


stichting restauratie schildering kapel rondleiding activiteiten & verhuur financiering en sponsoring contact HOME
 Als door de bliksem
getroffen:

zo voelt menigeen zich bij binnenkomst in de kapel: plotsklaps sta je midden in een totaal van levendige lijnen, vlakken en een overweldigende kleurenpracht. Het contrast tussen oeroud sober kapelletje en moderne expressieve wandschildering is groot en die twee samen vormen zonder meer een bijzondere combinatie.
Het duurt even voordat je begint te zien wat er gaande is op muren, plafond en bogen:
in het geheel begint men een compositie te herkennen van in elkaar overvloeiende Bijbelse taferelen, die de kunstenaar verweven heeft met persoonlijke interpretaties.
Deze stijl volgt de traditie uit vroegere tijden om beeldverhalen in kerken aan te brengen voor de destijds analfabete gelovigen.

Hans Truijen, toen rond de 50 jaar oud, beschilderde de kapel in 1978 in opdracht van de toenmalige Vijlener pastoor Pieters, met goedkeuring van bisschop Gijssen en, omdat de kapel een Rijksmonument is, ook van  Monumentenzorg.
Bij het aanbrengen van de voortekening en ook bij het uiteindelijke 'inkleurende” schilderwerk liet hij zich assisteren door zijn vrouw Atty en zijn zoon Marc. Met behulp van een schaalmodel van de kapel heeft Truijen de opzet van de wandschilderingen gemaakt.

 


Door het ontwerp onder te verdelen in rasters kon het als het ware gekopieerd worden naar de muren en het plafond van de kapel. Het schilderen begon vanaf de grond met aan lange stelen bevestigde penselen, maar dat bleek gauw ondoenlijk. Toen kwam er een stellage in de kapel. Geschilderd is met acrylverf.

De spontane reacties van de bezoekers op de schilderingen lopen uiteen van “jákkes!' tot “wow!!”. De één draait zich op z'n hakken om en loopt meteen de kapel weer uit, de ander gaat stil zitten om het geheel op zich te laten inwerken.
Tijdens iedere rondleiding voltrekt zich bij een aantal bezoekers de overgang van verbijstering naar begrip of zelfs waardering. Ook mensen die vaker komen, melden dat ze de schilderingen mettertijd steeds mooier gaan vinden. En sommigen zijn meteen positief verrast en dolenthousiast.
Het werk blijkt ook nu nog niemand koud te laten en in staat de gemoederen van de bezoekers te beroeren - je kunt  gerust stellen dat het werk nog altijd spraakmakend is!

Hans en Marc Truijen aan het werk