detailfoto van de kapel
kapel


stichting restauratie schildering kapel rondleiding activiteiten & verhuur financiering en sponsoring contact HOME
 


De Catharinakapel, gelegen
aan de vroegere Romeinse weg van Aken naar Maastricht, is het middelpunt van het idyllische Oud-Lemiers. Dit oudste gedeelte van het Zuid-Limburgse plaatsje Lemiers, gemeente Vaals, heeft een beschermd dorpsgezicht.

De kapel stamt uit de 12e eeuw en is van oorsprong een Romaans zaalkerkje, gewijd aan de Heilige Catharina van AlexandriŽ.
Sinds 1896 is de Sint-Catharinakapel officieel onttrokken aan de kerkdienst omdat toen de nieuwe kerk aan de Rjksweg in gebruik is genomen. De kapel is bezit van het Bisdom Roermond.

Als je meer wilt weten over de geschiedenis van Lemiers, Oud-Lemiers en de kapel, kijk dan voor beide dorpjes hier of daar. Voor prachtige foto's van de kapel HIER en voor veel achtergrondinformatie DAAR .

De kapel is een bijzondere plek met een intieme sfeer. Veel mensen zijn er graag en ze vertellen over een meditatieve rust of juist een inspirerende vrolijkheid die ze in de kapel ervaren. Mede hierom wil de Stichting Catharinakapel Lemiers op den duur, naast haar rondleidingen, ook andere activiteiten organiseren en de
kapel beschikbaar stellen voor initiatieven van derden.

Nu al kan de kapel gehuurd worden.Het ŗndere verhaal van de kapel
,
het persoonlijke verhaal over het leven met de kapel - een verhaal uit-de-eerste-hand dat zo’n kleine 80 jaar beslaat - kunnen de broers Peter en Frans Bodelier, resp. voorzitter en secretaris van de Stichting Catharinakapel Lemiers, vertellen.  Zij zijn opgegroeid recht tegenover de kapel, Peter Bodelier heeft nog tot 2009  schuin tegenover de kapel gewoond.

Zij hebben meegemaakt hoe de kapel leeg stond na haar tijd als parochiekerk. Bij een restauratie in 1928 was de laatste inventaris overgebracht naar de nieuwe kerk aan de Rijksweg. De kapel diende als rommelhok en opslagplaats en begon langzaamaan te vervallen.
Tegen het eind van de oorlog heeft Peter zich, samen met zijn oudere broer Jeuf, zijn vader en andere mannen en jongens van Oud-Lemiers iedere ochtend in het torentje van de kapel verstopt om te ontkomen aan de Arbeitseinsatz voor de Duitsers.
Na de oorlog is de kapel o.a. museum(pje) geweest voor Romeinse opgravingen, clublokaal voor Jong Nederland en oefenruimte voor de plaatselijke mandolinevereniging.

Rond 1977 werd de kapel opnieuw opgeknapt met het idee haar weer in gebruik te nemen. Het sluitstuk van deze renovatie was de muurschildering door Hans Truijen in 1978. Van het in-gebruik-nemen is niets gekomen, na de beschildering bleef de kapel weer leeg en ongebruikt - tot Peter Bodelier in 1979 zijn rondleidingen begon te geven.